Backlink İnşası Rehberi

23 Mart 2019

Backlinkler: Giriş

Backlink bir web sayfasına başka bir web sayfası tarafından gönderilen geri bağlantı demektir. Diğer bir deyişle bir web sayfasının bir diğerine referans olması.

Google’ın algoritmasında yer aldıkları ilk günden bu yana backlinkler hep en önemli SEO kriteri oldular. Bu aynı zamanda en çok manipüle edilen faktör olmaları da demekti tabi.

Yine de 2019’un ilk aylarını geride bıraktığımız bu günlerde backlinkler hala Google’ın gözündeki en önemli sıralama faktörleri.

İçeriğiniz insanlar için muhteşem bir hazine vadediyor olabilir. Fakat ne kadar iyi olursa olsun, yeterince kişi tarafından tavsiye edilmediği sürece Google internet çöplüğünden hazinenizi bulup çıkaramaz.

Hayatta karşılaştığımız bir çok örnekten farklı değil aslında. Hep dediğimiz gibi SEO da gerçek dünyadaki bilinirlik şemalarının web ortamına dökülmüş halidir.

İlk yazımızda backlinkler’in üçe ayrıldıklarını söylemiştik. Bunlardan ikisi sizin dışarıya ve kendi dahili sayfalarınıza verdiğiniz bağlantılardı ki bunları site içi SEO bölümünde anlattık. Üçüncüsü ise dışarıdan size verilen bağlantılar.

Burada konu alacağımız (ve genelde backlink denince ilk akla gelenler) ise 3. türdekiler.

Dilerseniz öncelikle backlinklerle ilgili temel kavramları kısa bir açıklayalım.

Temel Kavramlar

Nofollow Link

Backlinklerin Google gözünde web sitelerinin birbirlerine verdikleri referanslar olduklarını söylemiştik. Fakat bazı durumlarda web siteleri verdikleri bağlantılara referans olmak istemeyebiliyler. Sonuçta konu gereği her türlü web sitesine link verebilirsiniz.

Nofollow linkler bir web sitesinin başka bir web sitesine bağlantı verirken arama motorlarına o siteye referans olmadığını söyleyen bağlantılardır.

Bu bağlantıların tek değeri trafik sağlamalarıdır. Google bu bağlantılara neredeyse hiç değer vermez. Neredeyse diyoruz çünkü otorite sitelerden alınan nofollow linklerin dahi minimal bir katkısı vardır.

Bir nofollow link şöyle gözükür:

<a href="https://doktus.net/" rel="nofollow">Backlink</a>

Dofollow Link

Dofollow linkler nofollow linklerin tam tersidir. Yani bir siteye bağlantı verirken aynı zamanda arama motorlarına o siteye kefil olduğunuzun mesajını vermiş olursunuz.

Bu referans olduğunuz web sitesinin biraz sonra göreceğimiz PageRank değerini ve sıralamalarını yükseltir.

Peki bir dofollow link neye benzer?

Hatırlarsanız nollow link vermek için rel=”nofollow” etiketini kullanmıştık. Basitçe bunu kullanmazsak bir dofollow link elde etmiş oluruz. Örneğin aşağıdaki link bir dofollow backlinktir.

<a href="https://doktus.net/">Backlink</a>

PageRank

PageRank Google’ın web sitelerine biçtiği 10 üzerinden bir puanlama değeriydi. Google sayfaların PageRank’lerini 2013’e kadar sürekli güncelliyordu ve en son güncellemeyi 2013’ün Şubatında yaptı.

7 Ekim 2014’te ise John Mueller tarafından yapılan açıklamayla Google’ın artık PageRank’i kullanmayacağını duyurmuştu..

Fakat 2017’de Gary Illyes aslında yüzlerce farklı sinyal ile birlikte PageRank’i de kullandıklarını söyledi.

Bütün bunlar ne anlama geliyor?

Google 2014 öncesinde PageRank değerini nasıl hesapladığını ve her sayfanın PageRank değerini bizimle paylaşıyordu. Fakat bunun manipüle edildiğini gördüler. Web sitesi sahipleri yüksek PageRank değerleriyle insanlara backlink satıyorlardı ki backlink satışı Google kurallarına tamamen aykırı

Hal böyle olunca Google PageRank değerini kullanıcılarla paylaşmaktan vazgeçti. Ayrıca kamuoyuna duyurdukları PageRank formülünü değiştirdiler ve şu an büyük oranda bilinmeyen bir formülü kullanmaktalar.

Bu şu demek: Google web sitelerini sıralarken PageRank’i hala kullanıyor fakat bu PageRank bizim daha önceden formülünü bildiğimiz ve rakamlarına sahip olduğumuz PageRank değil.

Fakat yine de elimizde hiç bir şey yok diyemeyiz. Bugün PageRank Google'ın kullanmadığı bir kriter olsada domain otoritesi ve sayfa otoritesi kavramlarını SEO için belirleyici birer kriter olarak kullanıyoruz. Bu domain ve sayfa otoritelerini nasıl öğreneceğinize gelince, piyasadaki backlink analiz araçlarının bir çoğu kendilerine göre ayrı ayrı otorite değerleri sunmaktalar. En bilinenleri Moz ve Ahrefs. Moz her ne kadar bu işi ilk yapan olsa da Doktus olarak biz Ahrefs'in değerlerini daha tutarlı bulmaktayız.

Link Juice’u öğrenirken konu ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olacaksınız.

Link Juice

Bir web sayfasının bir diğerine verdiği bağlantının Google gözünde önem atfettiğini söylemiştik.PageRank bu bağlantıların web siteleri üzerindeki total değerini, yani web sitesinin otoritesini hesaplıyordu.

Link Juice da her bir bağlantı üzerinden bir web sayfasına gelen bu tekil değeri ifade ediyor. Bu değer bağlantılar aracılığıyla bir web sayfasından diğer web sayfasına aktarılır.

Bir web sitesine “akan” link juice birikerek üstte bahsettiğimiz domain otoritesini tesis eder.

Anlayacağınız, link juice’u optimize ederek web sitenizi veya web sitenizdeki herhangi bir web sayfasını otorite hale getirebilirsiniz. Yapmanız gereken basitçe o sayfaya mümkün olduğu kadar otoriter bağlantı sağlamaktır.

Çapa Metin (Anchor Text)

Çapa metinler bağlantıların verildiği metinlerdir. Örnek vermek gerekirse aşağıda Doktus çapa metni üzerinden verilen bir bağlantının açık ve kapalı halini görüyorsunuz:

<https://doktus.net/>Doktus</a>

Doktus

Yukarıdaki bağlantı tıkladığınız takdirde doktus.net anasayfasına yönlenecektir. Gördüğünüz gibi bağlantının görünen metni olan “Doktus” bir çapa metindir.

Aldığınız bağlantılardaki çapa metinler o arama sorgularında sizi sonuçlarda yükseltir. Örneğin backlink kelimesinden bağlantı alarak backlink kelimesinde Google’da yükselebilirsiniz.

4 Adımda Doğru Backlink Profili

Alaka Düzeyi

Site içi SEO bölümünde Google’ın bir içeriği değerlendirirken neleri baz aldığı konusunda ilk olarak “alakalılık” demiştik. Söz konusu bağlantılar olduğunda da iş değişmiyor zira aşağıda da göreceğiniz üzere backlinkler içeriğin aynasıdır, yani büyük oranda aynı kriterlere tabi tutulurlar.

Alakalılığı şöyle değerlendirebilirsiniz, bir doktoru kim referans ederse daha çok ciddiye alırsınız? Başka bir doktor mu, bir biyolog mu yoksa bakkal mı? Muhtemelen cevabınız doktor olurdu çünkü bir doktoru değerlendirecek olan kişi yine bir doktor olurdu.

Benzer durum Google’ın sıralama faktörü olan backlinkler için de geçerli.

Alanınızla alakalı bir web sitesinin size bağlantı vermesi bulunmaz bir nimet. Bunun en uç örneği ise rakibinizden bağlantı alabilmek. Bir rakibinizin rekabet engelini aşarak size referans olması, size bağlantı vermesi bulunmaz nimet. Fakat tahmin edeceğiniz üzere fazlasıyla zor.

Son tahlilde alanınız içerisinde herhangi bir web sitesinden alacağınız bağlantı fazlasıyla yeterli olacaktır. Ama kabul edersiniz ki alanınızla %100 alakalı bir web sitesinden backlink edinmek her zaman kolay olmayabiliyor.

Böyle bir durumda yapmanız gereken alakalılık düzeyini gözeterek alanınızla en yakın ilişkide bulunan web sitelerinden bağlantı edinmek olmalıdır.

Aşağıda göreceğiniz backlink alakalılık görselinde olduğu gibi “uçak bileti” satan firmanız için en alakalı backlinkleri gene alanınızda faaliyet gösteren web sitelerinden alabilirsiniz.

Daha sonra bakmanız gerekenler ise %75 alakalı olanlardır. Örneğin ulaşım gibi.

Ulaşım kategorisinden de bağlantı bulamadığınız takdirde (veya bulduğunuz bağlantılara yenilerini eklemek istediğinizde) seyahat kategorisine inebilirsiniz.

En son eğlence kategorisinden bulacağınız backlink fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

Daha düşük alaka düzeylerine inmenizi tavsiye etmiyoruz. Bunun tek istisnası otorite kaynaklar olacaktır ki biraz aşağıda bunlara da değineceğiz.

Domain ve Sayfa Otoriteleri

Yukarıda PageRank’tan bahsederken web sayfalarının sahip oldukları iç ve dış bağlantıların toplam hesaplanmış değerleri olduğunu söyledik. Yine hayırlarsanız piyasadaki bir çok SEO yazılımının PageRank’e muadil olması maksadıyla çeşitli algoritmalar geliştirdiklerini söylemiştik. Bunlardan en önemli ikisi Ahrefs ve Moz'du.

Ahrefs özünde link analiz yazılımı olduğu için Ahrefs’in değerleri Moz’dan daha tutarlı. Fakat bütün bir hizmetini satın almanız gerekiyor. Takdir ediyoruz ki çoğu kişi bununla ilgilenmeyecektir.

Moz da aynı şekilde sorgulama yapmak için ödeme yapmanızı gerektiriyor fakat Moz’un bunu ücretsiz öğrenmenizi sağlayacak bir hizmeti daha var: Toolbar’ı. Anahtar kelime araştırması yazımızda da bundan bahsetmiştik.

Chrome kullanıyorsanız buradan MozBar’ı edinebilirsiniz. MozBar’ı indirdikten sonra şuradan kayıt olmanız gerekiyor.
MozBar Google arama sonuç sayfalarında (her sonucun altında) o sonucun ait olduğu sayfanın domain ve sayfa otoritelerini veriyor. Ayrıca herhangi bir web sitesini gezerken (adres çubuğunun sağında) gene size sayfanın otoritesini gösteriyor.

MozBar Backlink ve Domain Otoritesi Gösterimi

Dediğimiz gibi bunlar Google’ın onayladığı metrikler değil. Fakat PageRank algoritmasına yakın şekilde formülize edildikleri için işimize yaradıklarını söyleyebiliriz.

Güvenilirlik

Otorite web sitelerinden ve onlardan gelen bağlantıların değerlerinden bahsettik. Bunlar edinmemiz gereken backlinklerdi.

Bir de uzak durmamız gereken bağlantılar var. Uzak durmamız gereken düşük kaliteli bağlantılar üç çeşittir:

Alanımızla alakalı olmadığı gibi düşük otoritesi olan web sayfaları

İllegal web siteleri

Zararlı bağlantı ve içerik yapısına sahip web sayfaları

Birinci grup anlaşılacağı üzere basit. Sırf backlink almak için düşük otoriteye sahip alakasız web sitelerinden bağlantı almak size yarardan çok zarar getirir. Bundan uzak durmamız gerekiyor.

İkinci grup da aynı şekilde kendini hemen belli ediyor. Hack, kumar veya warez siteleri bunlardan bazıları.

Son grubu teşhis etmek ise biraz çetrefilli. Bu web sayfaları çoğu zaman parayla backlink satan veya kaliteli / kalitesiz demeden backlink dağıtan sayfalardan oluşuyor. Verdikleri ve aldıkları bağlantılarını incelediğinizde ikinci grupta bahsettiğimiz illegal sitelerden bolca backlink aldıklarını ve verdiklerini görürsünüz. Ayrıca bağlantı profilleri tematik değildir. Yani birinci grupta bahsettiğimiz gibi alakasız web siteleriyle ilişki içerisindelerdir.

Bu üçüncü grubu her zaman ilk bakışta anlamayabilirsiniz. Onun için size SEMRush isimli aracı tavsiye ediyoruz. SEMRush da Ahrefs gibi ücretli bir SEO aracı fakat her kullanıcıya günlük 10 sorguya kadar ücretsiz kullanım hakkı sunuyor.

Kullanmak için https://www.semrush.com/ adresine giderek kayıt olun ve web sitenizin adresini yukarıda bölmeye girin. Domain Analytics’in altındaki Backlink Analysis sekmesine tıklayın. Karşınıza sahip olduğunuz bütün bağlantıları listeleyecektir.

Liste ekranındaki sütunlarda Toxic Score’u göreceksiniz. Toxic Score size bağlantı veren web sitesinin “zararlılık oranı”. SEMRush web sitesinin ne kadar spam ve zararlı bağlantı içerdiğini göz önüne alarak bir toksisite puanı belirliyor.

Çeşitlilik

“Backlink almak” ya da “oluşturmak” söz konusu olunca insanlar fazlasıyla saldırgan olabiliyorlar. Çoğu zamansa elde ettikleri tek sonuç maruz kaldıkları ceza oluyor.

Google’ın spam biriminin başı Matt Cutts bir söyleminde “backlinklerin doğal gözükmesiyle” uğraşmamak gerektiğini, backlinklerinizin “doğal olması gerektiğini” vurguluyor.

Doğal bir backlink profilinin en büyük belirleyicisi ise çeşitlilik. Yani backlinklerinizin hepsinin bir el tarafından kasıtlı bir şekilde oluşturulmadığına Google’ı ikna etmeniz gerekiyor.

Gelin hangi metriklerle backlinklerimizde çeşitliliği, yani doğallığı tesis edebileceğimize bakalım.

1. Çapa metin Oranı

Çapa metinlerin sizi arama sorgularında yükselttiğini söylemiştik. Fakat Google bizim bunun farkında olduğumuzu bildiğinden bunu kötüye kullananları farketmede çok iyi.

Örneğin aldığınız 100 backlink’in 90’ının çapa metninin “backlink” oldunu farzedin. Bu ne kadar doğal bir profil oluştururdu? Böyle bir durumda Google sizin “backlink” kelimesinde yükselmek istediğinizi ve bunun için spam yaptığınızı farkedecektir.

Onun yerine çapa metindeki anahtar kelime oranlarınızı %10 - 20 aralığında tutmayı deneyin.

Emin olun çok daha işe yarayacaktır.

2. Dofollow / Nofollow Oranı

Bizi arama motorlarında yükselten backlinkler dofollow olanlar, bu doğru. Fakat tıpkı çapa metinde olduğu gibi burada da doğallığı gözetmek durumundayız.

Doğal ve etkili bir backlink profili için dofollow / nofollow oranınızın %50’nin üzerinde olmasına dikkat edin. %80’i de geçmemesine gayret edin.

3. Görsel / Metin Backlink Oranı

Metin şeklinde verilen bağlantılar en yaygın olanlar. Fakat 100 bağlantınızın 100’ünün de metin şeklinde olması çok doğal değil. Onun yerine arada resimler üzerinden de web sitenize bağlantı gelmesini sağlayın.

Bunun için web sitenizde kullandığınız görsellerin kalitesinin yüksek olmasına dikkat edin. Böylece başkalarının da paylaşmalarını sağlamış olursunuz.

Web sitenizin kategorisine göre değişmekle beraber görsel / metin backlink oranı %1 civarında olduğu takdirde işinizi görecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram