Dijital pazarlama (İng: digital marketing), potansiyel müşterileri çekmek ve onları tüketici olarak tutmak amacıyla dijital teknolojiler kullanarak mal ve hizmetlerin hedefli ve etkileşimli pazarlamasını ifade etmek için kullanılan genel bir terimdir. Dijital pazarlamanın temel amacı, çeşitli tekniklerle marka tanıtımı ve satış büyümesidir.
Dijital pazarlama, ürün, hizmet ve markaları tanıtmak için çok çeşitli pazarlama taktiklerini içerir. Artık geleneksel pazarlama kanalları haline gelmiş TV ve radyodan farklı olarak, dijital pazarlama yöntemleri interneti ana iletişim aracı olarak kullanmaktadır. Pazar o kadar büyümüştür ki Amerika Birleşik Devletleri'nde 2017'de, TV reklam harcaması toplam 72.01 milyar dolar iken toplam dijital reklam harcaması 77.37 milyar dolara erişerek ilk defa televizyon reklamcılığını geride bırakmıştır.
Ana dijital pazarlama faaliyetleri aşağıdaki gibidir
Ayrıca SMS ve MMS pazarlama gibi doğrudan internetle ilişkili olmayan kanallar da günümüzde dijital pazarlamanın alanına girmektedir.
Dijital pazarlamanın temel konsepti müşteri odaklı yaklaşımdır. Dijital pazarlama, mal ve hizmetlerin tanıtım ve pazarlanması yöntemlerini kullanan dijital kanalların bir kombinasyonudur.
Şirketin markasının sosyal medya platformlarında tanıtılması yöntemidir. Bu tür faaliyetlerin temel amacı trafiği artırmak, marka bilincini artırmak ve liderlik etmektir.
Bu, bir şirketin her tıkladığında bir yayıncıya ödeme yaparak web sitesine trafik çekmesi yöntemidir. Tıklama platformları başına çok fazla ödeme var, ancak çoğu şirket Google adwords’i ücretli trafik için birincil kaynak olarak kullandı.
Bu, içeriğin müşterileri dönüştürmek, kapatmak ve memnun etmek için bir araç olarak kullanıldığı bir tür pazarlama stratejisidir.
Bu tür pazarlama günümüzde birçok şirket tarafından kullanılmaktadır. E-posta yoluyla hedef kitle ile iletişim kurmanın bir yoludur. E-posta tesisi web üzerinden serbestçe kullanılabilir ve birçok kişi kendi hesaplarını oluşturmuştur. Şirketler, belirli ürünlerde tekliflerini, etkinliklerini ve indirimlerini tanıtmak için e-postadan yararlanırken, hedef kitlelerini ve ziyaretçilerini web sitelerine ulaştırmak için kullanır ve böylece genel sitenin trafiğini iyileştirir.
Bu pazarlama türü, birinin bir başkasına ait olan ürün veya hizmetin tanıtımını yapmak için teşvik aldığı reklamı içerir.
Bu, web sitesinin belirli bir düzeyde optimize edildiği ve bu nedenle arama motorlarında çok iyi bir sırada yer alan ve arama motorundan web sitesine gelen organik trafik nedeniyle artan bir süreçtir. Bu trafik, tıklama başına ödeme durumunda olduğu gibi trafik ödemesi yapmaz.
Bu, çevrimiçi varlıkları dijital varlıklarla güvence altına alan bir yöntemdir, blogları, basın bültenlerini, dijital yayınları ve diğer benzeri web sitelerini sever. Geleneksel PR'a benzer ancak çevrimiçi olarak yapılır.
Bu, esas olarak, içerik esaslı ve ücretli olmayan diğer içeriklerle birlikte bir platformda yer alan reklamlara atıfta bulunur. Instagram ve diğer sosyal platform reklamlarını içerir.
Dijital pazarlama kavramı, herhangi bir sektördeki herhangi bir işletme için faydalıdır. Ancak bu, tüm işletmelerin dijital pazarlama stratejisini aynı şekilde uygulayabileceği anlamına gelmez. Neredeyse hiç para harcamadan dijital pazarlama faaliyetleri yürütebileceğiniz gibi yüksek bütçelerle de dijital pazarlama kampanyaları oluşturulabilir. Örneğin, şirketinizin sattığı üründen bağımsız olarak değerli içerikler oluşturarak, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirlemek için bir personel istihdamı gerekebilir.
Eğer şirket doğası gereği B2B ise, dijital pazarlama çalışmaları, müşterinin arayacağı ve ilgili satış görevlisiyle görüşeceği göz önünde bulundurularak online müşteri yaratmaya odaklanmalıdır.
Bu tür bir stratejideki ana odak nokta, web siteniz aracılığıyla ve dijital kanalları destekleyerek sizin için kaliteli müşterileri ve daha az kaliteli müşterileri filtreleyebilmektir. Bunun için çeşitli CRM yazılımları kullanılabilir.
Sosyal medya platformu olarak ise şirket, SEO ve SEM gibi web sitesi faaliyetlerinin yanı sıra, zamanının çoğunu şirketin hedef kitlesinin demografisine uyan birçok müşterinin olduğu LinkedIn gibi iş odaklı bir platformu kullanmalıdır.
Şirket eğer B2C ise, dijital pazarlama çalışmaları web sitesini ziyaret edenlerin ilgisini çekmeye ve müşteriyle konuşan bir satış elemanı müdahalesi olmadan web sitesinin müşterisi olmalarına odaklanmaktadır.
Bu tür bir B2C portalında ana odak noktası, ziyaretçinin potansiyel müşteri olmaktan bir an önce çıkıp web sitesinin sayfasına girdiği anda ürünü web sitesinden satın almasıdır. Bu aynı zamanda B2C portallarında, CTA (Call-to-Action) harekete geçirme düğmesinin B2B portallarından çok daha dikkat çekici olması gerektiğini ve aynı zamanda ürünün B2B portallarına kıyasla pazarlama hunisinde daha yukarıda konumlandırılması gerektiğini gösterir.
Şirketin online tanıtımı açısından herhangi bir eyleme başlanmadan önce bir dijital pazarlama eğitimi alınması çok önemlidir. Böylece kişi bilinçli kararlar alabilir.
Bugünün dünyasında, küresel çapta tüm işletmeler çevrimiçi varlıklarını ve repütasyonlarını korumak ister; dijital pazarlamanın bu kadar benimsenmesinin nedeni budur.