Tanım
SEO İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltması olup Türkçe Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.
Bilindiği üzere internet trafiğinin büyük bir çoğunluğu arama motorları sayesinde gerçekleşmektedir. Arama motorlarında arama yapan kullanıcıların karşısına arama sorgusuna uygun web sitelerinin sıralandığı SERP (Search Engine Results Page) denen sayfalar gelir. Bu sayfalarda üst sıralarda yer almak için yapılan çalışmaların tümü SEO olarak adlandırılır.
Bazı mecralarda Google SEO olarak dile getirilen kavram ise SEO’nun Google arama motoruna dönük olarak yapılmasıdır. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre Google’da her dakika 3.8 milyon arama yapılmakta ve bu sayı günlük olarak ortalama 5.6 milyar aramaya tekabül etmektedir.
SEO Çalışmaları Nasıl Yapılır
Bütün dünyada SEO Uzmanları tarafından SEO çalışmaları 2 ana kategoride toplanır: Site içi SEO ve Site dışı SEO. Adlarından da anlaşılacağı üzere site içi SEO web sitesinin dahili yapılandırmasının güçlendirilmesi işlemlerine verilen isimken, site dışı SEO çalışmaları web sitesinin dışından yapılan faaliyetleri kapsar.
Site içi SEO
Bir web sitesinin Google gibi arama motorları tarafından kabul görüp üst sıralarda yer alabilmesi için webs sitesinin içerisinde optimize edilmesi gereken 3 ana unsur vardır.
- Alakalılık: Web sitesinin ilgili arama sorgularına uygun hale getirilmesi gerekir. Bunun için hedeflenen anahtar kelime ve kelime gruplarına sayfada yer verilmeli ve içeriğin Google'da arama yapan kullanıcıların aradığı konu ile yakından ilgili olduğunu Google'a göstermek gerekir.
- Kalite: Bahsi geçen içeriğin kullanıcının arama sorgusuyla yakıından alakalı olmasının yanı sıra aynı zamanda onun kafasındaki soru işaretlerine gidermeye yeter bir kalitede olması gerekir. Bu ise arama motorlarına değil, insanlara hitap eden bir içerik hazırlamakla mümkündür. Google ve diğer arama motorları eskisine kıyasla içerik kalitesini tespit etmekte gelişmiş algoritmalara sahiptir.
- RankBrain: Google'ın yapay zeka ile yönetilen web sitesinin kalitesini tespit etmekte kullandığı algoritmasına verilen isimdir. RankBrain her ne kadar bir kalite tespit aracı gibi dursa da aslında bundan daha fazlasıdır çünkü ziyaretçinin hareketlerini inceler. Web sitesinin bulunduğu konumda ne kadar tıklama oranı (CTR) sahip olduğu, ziyaretçinin sitede ne kadar süre kaldığı gibi faktörleri inceler.
Özellikle Google'ın E-A-T güncellemesi sonrasında web sitelerinin site içi optimizasyon işlemleri bir nebze zorlaşmış bulunmaktadır.
Site dışı SEO
Google web sitelerinin dahili yapılarıyla ilgilendiği kadar web sitesinin dışında kalan faaliyetlerle de ilgilenmektedir. Bunlar web sitesine gelen backlink adedi, web sitesine yapılan atıflar gibi unsurları kapsar.
- Backlink: Backlink kısaca bir web sitesinin aldığı geri bağlantılardır. No-follow ve do-follow olmak üzere ikiye ayrılır.
- Atıflar: Fazla bilinmeyen diğer bir unsur ise bir web sitesinin SEO skorunu yükseltmek için sadece backlink'lerin yeterli olmadığıdır. Web sitesinin otoritesinin güçlü olması için aynı zamanda bağlantı vermeden adının farklı platformlarda geçmesi gerekir. Bu marka bilinirliğinin göstergesidir. Bununla birlikte atıflar, backlinklerin yanında çok küçük bir öneme sahiptir.